My first attempt at the famous Suria Masak Mini Recipe (Episode 6); Lahmajun from Chef Hairuz, Turkish KitchenOthers (type of dish)
Bahan-Bahan Bahan Lahmajun (A) Inti (B) 125g adunan roti
(A) Bahan Inti 5 biji tomato½ biji bawang besar 2 biji lada jepun hijau 1 biji lada jepun merah 20g daun parsli garam secukup rasa ½ sudu kecil lada hitam 1 sudu besar pes tomato 100g daging cincang
(B) Bahan Roti 750 g tepung gandum ¼ - ½ sudu kecil sodium bikarbonat ½ sudu kecil vegetable shortening ½ sudu besar garam ½ sudu kecil ibu roti 1.2 l Air suam (65 – 70 darjah selsius)
Cara Cara Cara membuat Inti 1. Kisar tomato. Tapis jusnya. 2. Kisar bawang besar beserta lada jepun hijau. 3. Kisar lada jepun merah dengan daun parsli. 4. Gaulkan bahan-bahan yang telah dikisar dengan garam, lada hitam dan pes tomato. 5. Kemudian masukkan daging cincang dan gaul lagi sehingga sebati.
Cara membuat Adunan Roti 1. Adunkan semua bahan menjadi doh. Pastikan doh tidak lekit dengan menambahkan tepung jika perlu. Doh harus lembut. 2. Perapkan selama 45 minit – 1 jam.
Cara membuat Lahmajun 1. Canai adunan roti dengan tipis. 2. Letakkan inti di atasnya dan sapu rata. 3. Bakar di dalam ketuhar selama 7 minit pada suhu 300 darjah.